Skip to content Skip to footer

CAPITOLUL 7: Timpul de sine

Ce fel de amintiri ne creăm în rețea? Ce este o postare? Și ce este un selfie?

De ce filmăm cu telefonul mobil la un concert? De la această întrebare pornește discuția asupra capitolului 7, probabil cel mai complicat capitol din volumul „Identitatea virtuală”.

De ce renunțăm la deplina trăire a prezentului? De ce ne imaginăm că vom fi mai fericiți în momentul când vom posta în rețea un fragment din acea înregistrare? Într-un fel, e ca și cum alegem să le creăm amintiri altora în loc să avem propriile amintiri nemediate. Fiindcă telefonul mobil așezat între mintea noastră și realitate nu face decât să introducă un filtru pentru amintirile pe care ni le creăm.

Însă nu doar amintirile ni le modificăm prin interpunerea unui instrument (telefon mobil), dar modificăm chiar și realitatea însăși, de pildă prin amenajarea unor locuri speciale unde să putem filma sau fotografia doar secvențe „perfecte”, demne de a fi postate ulterior în rețea.

Și ce mai este omul dacă această extensie a sa, care acum este telefonul mobil, ar ajunge să fie încorporată în sine? Ce va mai fi omul dacă, de pildă, printr-un implant neuronal ar ajunge să fie conectat permanent cu toată cunoașterea lumii?

În această parte a discuției, care se referă la modul în care ne reprezentăm timpul odată conectați la o rețea, Dragoș Stanca îl provoacă pe Mihnea Măruță să reia explicația din carte privitoare la o întrebare aparent simplă: ce este o postare?

Și, mai apoi, ce este un selfie? Ce este un selfie din perspectivă fenomenologică? Cu alte cuvinte: ce se petrece în mințile noastre atunci când ne privim în telefonul mobil ca-ntr-o oglindă și decidem să imortalizăm acel instantaneu?

Pe YouTube puteți „sări”, via time codes, la partea din discuție care vă interesează mai mult:

00:00 Ce se întâmplă în mințile noastre când filmăm cu telefonul la un concert?

02:48 Conceptul de „trăire-pentru-rețea”: de ce ratăm bucuria prezentului.

05:10 Realitatea devine un instrument sau o materie primă în folosul mediului virtual. Exemplul locurilor din Bali care sunt special amenajate pentru postări.

07:30 Contopirea tehnologiei cu biologia: perspectiva implantului neuronal care ar realiza conexiunea dintre creier și rețea.

09:42 Ce înseamnă o postare din punct de vedere fenomenologic

14:02 Ce este un selfie din perspectivă fenomenologică.

15:15 Nemurire digitală: crearea unui dublu cu care nepoții și strănepoții ar putea intra în dialog.

16:35 Conceptul de „uncanny valley”: de ce ne provoacă teamă robotul asemănător cu omul sau un chip creat prin Inteligență Artificială.

18:20 Exercițiu de imaginație: ce s-ar fi întâmplat dacă omul care a oprit tancurile în Piața Tienanmen ar fi avut telefon mobil?