Skip to content Skip to footer

CAPITOLUL 9: Urma de sine

Visurile induse din rețea și descoperirea de sine

În prima parte a acestui fragment, Mihnea Măruță răstoarnă perspectiva și îl întreabă el pe Dragoș Stanca în ce fel i s-a modificat părerea despre carte odată cu această discuție.

„Ce pot să spun este că, la fiecare lectură a lucrării tale, și am citit-o de vreo patru ori, descopăr idei și valențe noi”, răspunde Dragoș Stanca. „Ești cititorul ideal”, îi mulțumește autorul.

„Cred că, pentru oamenii din tehnologie care ne urmăresc, e important să ne gândim și la consecințele acțiunilor noastre”, continuă Dragoș Stanca.

Întorcându-se la conținutul capitolului 8, Mihnea Măruță detaliază o viziune a filosofului francez Bernard Stiegler potrivit căreia multitudinea de propuneri și ispite care ne sunt induse din rețea ne pot face să ne simțim lăsați în urmă (fiindcă, oameni fiind, nu putem bifa atâtea și atâtea experiențe). Pe de altă parte, din același motiv riscăm să nu mai căutăm înăuntrul nostru propriile visuri, propriile așteptări de viață, ci să tot încercăm să ajungem din urmă grupul din care facem parte.

Este ceea ce Stiegler denumește „devansarea voinței”, cu referire la faptul că rețeaua ne cunoaște atât de bine preferințele, încât mereu ne „bombardează” cu noi și noi sugestii.

Problema, spune Mihnea Măruță, este că, la urma urmei, miza fiecăruia dintre noi este să descopere de ce s-a născut, să-și descopere un rost pe lume, dar căutând înăuntrul său, nu luându-se după ceea ce îi vine din afară.

Pentru că, dacă ești orientat înspre a bifa ceea ce ai văzut la alții, ești tot mai puțin un individ, ești tot mai puțin „tu” însuți, și devii tot mai mult la fel cu ceilalți, adică cineva dintr-o mulțime.

Pe YouTube puteți „sări”, via time codes, la partea din discuție care vă interesează mai mult:

00:00 Mihnea Măruță îl întreabă pe Dragoș Stanca în ce fel i s-a modificat impresia despre carte în urma acestui dialog.

03:52 Creatorii de tehnologie din ultimii ani n-au avut răgazul de a se gândi la ceea ce creează.

05:05 Avalanșa de propuneri și sugestii care ne sunt induse din rețea este copleșitoare, deci utilizatorul riscă să se simtă lăsat în urmă, fiindcă nu bifează suficiente experiențe.

07:15 Riscul de a nu mai căuta înăuntrul tău propriile visuri, propriul potențial.

09:20 De ce povestea din filmul „Birdman” este un exemplu foarte relevant pentru manifestarea într-o rețea de socializare.